1) De Plastic productie wereldwijd is 275 miljard kilo. Hiervan komt 4% in het milieu terecht, dit betekent 11 miljard kilo per jaar, ofwel 30 miljoen kilo per dag (bron: Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee).
2) Plastic belandt in zee via stedelijke gebieden aan de kust, rivieren, stranden en schepen. Stroming en wind verplaatsen het plastic, waardoor het aanspoelt op de kust of in een ronddraaiende oceaanstroom (gyre) terechtkomt. Er zijn vijf gyres waar de “plastic soep” zich verzamelt: Noord- en Zuid Grote Oceaan, Noord- en Zuid Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan.
3) Als we niets doen, zwemt er in 2050 meer plastic afval in zee rond dan vis (VN-secretaris-generaal Antonio Guterres op de VN Ocean Conference in juni 2017)
4) Vogels en vissen zien delen plastic aan voor voedsel, waaraan ze doodgaan. Zeedieren en vogels kunnen ook in plastic of netten verstrikt raken met fatale afloop.
5) Plastic valt in water langzaam uiteen in steeds kleinere deeltjes tot micro- en nanoplastics. Schelp- en schaaldieren nemen hele kleine deeltjes plastic op
6) Via zeevoedsel krijgen ook mensen steeds meer plastic deeltjes binnen. Aan die deeltjes kunnen ook weer pcb’s (polychloorbifenyl, een groep van zeer giftige organische chloorverbindingen) en pak’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) plakken, net als bacteriën die een biofilm op plastic vormen. Maar ook in honing en melk worden fijne plastic deeltjes gevonden. In grachten van steden worden ultrafijne deeltjes aangetroffen die vooral afkomstig zijn van bandenslijpsel dat remmende en optrekkende auto’s produceren. (bron: D. Vethaak en H. Leslie van kennisinstituut Deltares en Instituut voor Milieuvraagstukken aan de VU in Amsterdam).
7) Strandzand in Nederland bevat per kilo gemiddeld 500 kleine deeltjes plastic. Dit hebben Leidse wetenschappers T. Bosker (ecotoxicoloog) en F. Lots hebben recent aangetoond. De grootte daarvan varieert van microscopisch waarneembaar tot stukjes van een halve centimeter. Het Europese gemiddelde is 250 deeltjes per kilo. Hoger dan Nederland scoren Italië met 1500 deeltjes en IJsland met 700 deeltjes. Vervolgonderzoek moet uitwijzen wat de ecologische gevolgen zijn.
8) Naast plastic soep komt ook de term ‘plastic smog’ op. ,,Dit is een nieuwere ontdekking, het gaat om vezels die je inademt.” Uit een onderzoek van vorig jaar bleek dat er in Parijs jaarlijks tussen de drie en tien ton synthetische vezels op de grond neerdwarrelen. ,,Het regent plastic”. (Maria Westerbos, directeur Plastic Soup Foundation).
9) Microbeads: Er zijn nog steeds volop scrubcrèmes, badschuim- en tandpastasoorten te koop waar fabrikanten ‘microbeads’ in verwerken. ,,Gooi je braaf je boterhamzakje in de prullenbak, dan spoel je – zonder dat je het door hebt – toch microplastics door de gootsteen als je je tanden poetst (Suse Kühn, promovenda marine research bij de Universiteit Wageningen).
10) Fleece: fleece is lekker warm en gemaakt van gerecycled plastic. Dat is goed zou je zeggen. Maar nee, helaas zorgt iedere wasbeurt ervoor dat kleine vezeltjes rechtstreeks het riool en dus de plastic soep instromen.